woensdag 26 mei 2010

Pre-master student wint Morf-prijsvraag


De Morf essay prijsvraag 2010 is gewonnen door Robbert van Strien, een van de pre-master studenten Design Cultures. Robbert van Strien,'Jugendstil of Prikkeldraad', Morf, tijdschrift voor vormgeving, 12(1)2010, pp.116-122. Je vindt het complete essay hier.

Robbert van Strien volgt op dit moment de pre-master Design Cultures om vanaf september 2010 door te stromen in de nieuwe Master Design Cultures aan de VU. Hij studeerde in 2006 af aan het Rietveld Design Lab en organiseerde na zijn afstuderen onder andere het symposium 'Primus Pilus,' met als thema actualiteit en design.

De inzendingen van de Morf essay prijsvraag werden dit jaar beoordeeld door filosoof Bas Haring (1968): Haring studeerde natuurkunde en filosofie aan de Universiteit van Utrecht en promoveerde in 1997 in het vak Cognitieve kunstmatige intelligentie. Zijn bekendste boek is Kaas en de evolutietheorie uit 2001 waarvoor hij onder andere een Gouden Uil ontving. Haring op zijn website: "Ik probeer wetenschap en filosofie zo uit te leggen dat het begrijpbaar wordt voor jan en alleman."

De motivatie van Bas Haring voor het verkiezen van Van Strien als nr. 1: "De duidelijke nummer één. Ik hou ervan wanneer het kleine gekoppeld wordt aan het grote. Wanneer de wijsheden en vragen van het leven gevonden worden in pakken melk en huilende babay's. Het is verleidelijk om vragen over de leegte van het ontwerpersvak groot en abstract te laten, maar het is zoveel beter ze te vertalen naar kleine, illustratieve, verrassende verhaaltjes. Het kleine verhaal blijft hangen, en daarmee, terloops ook de grotere bedoeling erachter. Het sprookje van Hans en Grietje ben ik nooit vergeten, en daarmee de boodschap dat het bos gevaarlijk is. Dit verhaal zal ik ook nooit vergeten. En ik vraag me af hoe de schrijver ervan het verhaal verzonnen heeft. Het is een gevonden en geen verzonnen verhaal. Christophe Szpajdel bestaat echt - ik heb het opgezocht. De Belgische bosbouwer die nagenoeg voor niks logo's ontwerpt voor de heavy metal-scene. Telkens dezelfde logo's. Aldus de leek. Maar voor de kenner steeds weer met een verrassende vernieuwing. Hoe heeft Robbert van Strien Christophe Szpajdel gevonden? En wanneer heeft Robbert van Strien bedacht dat Szpajdel de persoon moest zijn via welke hij zijn boodschap kwijt kon? Een heavy metal-amateur als de prototypische ontwerper. 'Ontwerpen is voor een aanzienlijkdeel een invuloefening', aldus Robbert. 'Maar invuloefening of niet, goede ontwerpers slagen erin om, ook binnen de meest rigide spelregels, iets nieuws te brengen.' Een wonderlijk verhaal, het grote in het kleine, en mijn persoonlijke nummer één in deze wedstrijd."

Morf is een tijdschrift voor vormgeving dat begin december 2004 voor het eerst is verschenen en twee keer per jaar uitkomt. Morf nummer 12 verscheen in het voorjaar van 2010. Morf is een onafhankelijk tijdschrift dat een ruime opvatting over vormgeving nastreeft en stimuleert. Het tijdschrift is in eerste instantie bedoeld voor studenten vormgeving en ontwerp. Morf stimuleert je kritisch te zijn ten opzichte van jezelf en je vak en is onmisbaar voor je professionele ontwikkeling als designer. Morf bevat hedendaagse en historische teksten, nieuwe denkbeelden over vormgeving en raakvlakken met andere vakgebieden. Morf is een uitgave van: Premsela, Dutch Platform for Design and Fashion. Contact: Renske Brinkman, e-mail Brinkman@premsela.org.

Design Cultures is een nieuwe éénjarige Engelstalige Master die vanaf september 2010zal starten aan de Vrije Universiteit. "Design Cultures is all about the study of product design, graphic design and fashion in a broad cultural context. Central to the programme is the diversity of cultural processes where design has evolved as a practice, a product, an environment and a discourse in recent decades. The focus is on both the designer as ‘author’ and the complex chain of production, sale, consumption and criticism in which design operates and derives its many different meanings." Meer informatie? Neem contact op met Bart Heerdink, e-mail wb.heerdink@let.vu.nl.

Geen opmerkingen: